26.04.2019 – П’ятниця
«Молодь України»

Як зіпсувати дитині здоров’я?

15.06.2018
Як зіпсувати дитині здоров’я?
Оксана ЛЮБЧИКОксана ЛЮБЧИК

«Мамо, я вже допив, можна мені ще?» — запитує хлопчик років п’яти. «Звичайно, тримай!», — відповідає жінка і простягає дитині нову упаковку яблучного соку…

Літом подібна ситуація зустрічається часто. Дитину мучить спрага, і мама не шкодує грошей на смачний та поживний (на її думку) напій. Але, якщо яблуко містить клітковину та поступово засвоюється організмом, то сік миттєво піднімає рівень цукру в крові. Відповідь організму на це — викид інсуліну. Регулярне споживання соків може призвести до виснаження підшлункової залози, а також на 20 % підвищує ризик захворіти на діабет…

Правильне харчування дозволяє захистити дитину від багатьох захворювань. Тому завданням батьків є ретельний контроль над тим, щоб шкідливі продукти якомога рідше потрапляли в меню. Зробимо перевірку інших топ продуктів, якими батьки найчастіше балують своїх чад.

Йогурти з наповнювачами. Той, хто хоч раз робив домашній йогурт, знає, що термін його придатності не більше п’яти діб. У магазинній продукції — здебільшого 30 діб. Тому шанси отримати корисні біфідобактерії та лактобактерії — мінімальні, адже вони так довго не живуть. Окрім того, речовина, що збільшує термін придатності продукту (Е 1441), провокує серйозне захворювання підшлункової залози — панкреонекроз. Якщо домашній йогурт містить всього 4 г цукру на 100 г продукту, то магазинний у 3–6 разів більше. Замість йогурту з магазину давайте дитині домашній. Просто купіть закваску без домішок, додайте шматочки банана та перебийте блендером. Пам’ятайте, що фруктові кислоти несумісні з корисними бактеріями кисломолочних продуктів. Тому додавати можна не всі фрукти. Наприклад, вишні, черешні, апельсин, яблуко — не рекомендовані добавки до йогуртів, натомість найкраще поєднуються банани, персики, абрикоси, полуниці.

Сиркова маса та глазуровані сирки. Єдиний корисний інгредієнт в такому продукті — сир. Але, на жаль, у магазинах це здебільшого суміш з дешевими рослинними жирами й цукром. Тому вміст білку всього 8 г на 100 г продукту, натомість вуглеводів 32,2 г (у тому числі цукру 24 г). Глазурований сирок — не більше ніж досить калорійний десерт, що містить майже 200 ккал (всього на 50 г продукту). Сиркова маса та сирки мають домішки у вигляді ароматизаторів, стабілізаторів та барвників. Зрозуміло, що найкраще давати дітям просто сир зі сметанкою, бананом, полуницею чи какао.

Кукурудзяні палички. Основними компонентами продукту є: кукурудзяна крупа, рафінована рослинна олія, дрібна кухонна сіль, цукрова пудра. Дуже часто у неякісні кукурудзяні палички додають різні консерванти, підсилювачі смаку, стабілізатори, підсолоджувачі, барвники, щоб поліпшити смак і мінімізувати витрати. Технологія виробництва паличок пов’язана з обробкою крупи, з якої повністю вилучаються цінні для ШКТ волокна. Аби набути повітряну легку форму — палички піддаються високому тиску та температурі. Можна сміливо сказати, що кукурудзяні палички — порожній висококалорійний продукт.

Фаст-фуди. Однозначно, всі батьки знають про шкоду таких продуктів. Але, попри це, інколи таки балують своїх чад. Про що свідчить велика кількість дітей у Макдональдсах. Варто зауважити, що цей заклад заманює малюків широким спектром послуг: дитяче меню, іграшки, безкоштовні кульки, організація свят. Вся їжа з фастфуду перенасичена жирами, цукром і практично не містить необхідних для організму вітамінів і мінералів. Звичайний обід в закладах швидкого харчування має близько половини добової норми калорій. Діти переїдають, одночасно гостро недоотримуючи життєво необхідні речовини. Наявність ароматизаторів, консервантів, підсилювача смаку (глутамат натрій) практично створюють наркотичну залежність. Це все призводить до частих перекусів фастфудом у майбутньому, що може стати причиною ожиріння. А брак важливих мікронутрієнтів веде до зниження інтелекту, успішності в школі.

Чіпси. До категорії шкідливих фастфудів належать і чіпси. І робляться вони зовсім не так, як показують в рекламі, а з порошкового концентрату картоплі. У чіпсах та фастфудах дуже багато канцерогенів, які можуть бути причиною виникнення онкології.

Отже, під час вибору продуктів своїй дитині уважно читайте склад. Універсальна порада — чим він коротший та зрозуміліший — тим якісніший продукт. І наостанок, згідно з законом України «Про дитяче харчування» продукція для дітей не повинна містити: штучних ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту); барвників, підсолоджувачів, консервантів, стабілізаторів, підсилювачів смаку та аромату.

Бережіть здоров’я своїх дітей!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.