24.05.2019 – П’ятниця
«Молодь України»

Кому загрожує цукровий діабет

09.05.2019
Кому загрожує цукровий діабет
Світлана ФІЛЮШКІНАСвітлана ФІЛЮШКІНА

А чи знаєте ви, що якщо окружність вашої талії понад 94 см (у чоловіків) та 8см (у жінок), то обов’язково потрібно здати аналіз на наявність цукру в крові, адже в такому випадку ви  потенційний діабетик?!

За статистикою Міністерства охорони здоров’я, 1,3 млн українців хворіють цукровим діабетом і, що найгірше, 50 % діабету другого типу є недіагностованим.

Цукровий діабет — це група метаболічних захворювань, які характеризуються підвищеним вмістом цукру в крові та спричинені дефектом секреції або дії інсуліну.

Є два типи цукрового діабету. Перший тип — це інсулінова недостатність, що виникає внаслідок руйнування клітин підшлункової залози, що виробляють цей гормон, та переважно є спадковим або ж виникає внаслідок автоімунних процесів. Діабет другого типу — це порушення взаємодії інсуліну та глюкози (інсулінорезистентність) і часткова патологія клітин, що продукують інсулін.

Якщо ж діабету першого типу запобігти не можна, то діабет другого типу — це здебільшого набута хвороба. За статистикою, кожні 6–8 хворих на діабет другого типу мають ожиріння, адже основними причинами виникнення цього захворювання є неправильний спосіб життя (споживання шкідливої їжі, зниження фізичної активності, паління, вживання деяких ліків), а також спадковість, вік.

Ознаки виникнення діабету другого типу такі: 1) постійна спрага; 2) часте сечовипускання — організм прагне самостійно впоратися з діабетом та вивести зайву глюкозу з сечею. Як наслідок, можливе зневоднення, саме тому й хочеться постійно пити, а також з’являється сухість та свербіж шкіри, сухість в очах, потріскані губи. І головне: чим вищий рівень глюкози в крові, тим яскравіше вираженими будуть симптоми; 3) надмірна втома. Спрага, зневоднення, часті позиви в туалет вночі — і організм не має часу на відпочинок. Окрім цих трьох ­основних симптомів, спостерігається ще зниження статевої функції (як і при діабеті першого типу), зміна якості та кількості сперми, порушення в генетичному матеріалі у чоловіків та періодична різка втома, озноб, набір ваги, гормональні порушення, розвиток молочниці, порушення менструального циклу у жінок.

За рекомендаціями лікарів, норма споживання цукру дорослою людиною повинна становити не більше як 10 % від денної норми спожитих калорій, а це — до 50 г або 12 чайних ложок. Проте враховуючи, що при виробництві продуктів харчування також використовують цукор, фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я рекомендують цю цифру знизити ще вдвічі, тобто лише 25 г на добу.

І, здавалося б, що всі прекрасно розуміють і ­знають про шкоду надмірного споживання цукру, але хвороба прогресує. Тому хотілося б звернути увагу на те, що варто виключити з раціону не лише цукор як такий, але і продукти, які містять його у великій кількості.

Топ-10 продуктів з високим вмістом цукру: